Аз съм самоосигуряващо се лице.
     През 2017г. съм получила няколко хонорара като физическо лице от чужбина (равносилно на Граждански договор). В момента не виждам формуляр, отнасящ се специално за доходи от чужбина. Преди време имаше формуляр 2001а, но сега липсва.
     През 2016г. също имах такива доходи от чужбина и ги декларирах с Приложение 6 - Доходи от други източници, където на ред 2 е записано "Облагаем доход по чл. 35 от ЗДДФЛ от източници в чужбина" . Когато в началото на 2017г. си подавах декларацията по чл.50 в офиса на НАП ми направиха забележка, че не прилагам служебна бележка или банково извлечение. Работата е там, че в чужбина не издават "служебни бележки". В банковото извлечение фигурира цялата получена сума, а аз съм я преобразувала, за да стигна до ОБЛАГАЕМАТА сума, т.е. приспаднала съм 25% и внесени осигуровки. Така стигнах до ситуацията на ред 2, за да впиша само облагаемата част.
     Опасявам се, че сега, в 2018г., като подам декларацията по електронен път, може да не ми я признаят.
     Моля за съвет - кое е правилно да попълня.
    С уважение,
    Невяна Бумбарова
Здравейте,
В момента съм Собственик/Управител на собствената си фирма, която е ЕТ и аз съм СОЛ.
Фирмата ми кандидатства за грантово финансиране, където имаше изискване "Персоналът да бъде назначен на трудов договор". Направих официално запитване дали собственика на ЕТ може да работи като "Ръководител проект". Отговорът беше - "Може, но на трудов договор за управление и контрол (ДУК)". Сега ми предстои да изпълнявам този проект, но не съм сигурна, че юридически  мога сама да се назнача на трудов договор.
Моля за малко помощ как да го направя.
Невяна